top of page

Kasteel van Bever op RINGtv

De hele zomer trekt de regionale zender RINGtv naar parken en kastelen in de Vlaamse Rand. De eerste halte was het Kasteel van Bever, waar de kantoren van Uplace en het Antikankerfonds gevestigd zijn. Ondernemer Bart Verhaeghe ontving Liesbeth Bernolet samen met haar cameraploeg, op veilige afstand uiteraard!Het kasteeldomein is een belangrijke groene long in de Grimbergse deelgemeente Strombeek-Bever. Het domein van bijna 20 hectare ligt vlakbij de A12 en de Brusselse Ring. Het kasteel was vroeger in handen van de hertogen van Brabant, de geschiedenis ervan gaat dus eeuwen terug. Later kwam het in handen van de adelijke familie De Villegas de Clercamp. Na een verwoestende brand werd het kasteel in 1846 volledig heropgebouwd, zoals het er nu - dankzij grondige renovatiewerken - nog steeds uitziet.


"Ik ben zelf van Grimbergen, die lokale verankering is voor mij toch wel belangrijk" licht ondernemer Bart Verhaeghe toe. "Maar de hoofdreden om ons kantoor hier te vestigen is de centrale ligging van dit domein: vlakbij de luchthaven, een echte meerwaarde voor onze internationale klanten. De groene omgeving is voor hen - maar ook voor onze medewerkers - zeer bijzonder."


Het kasteel onderging na de aankoop in 2004 een grondige renovatie. Elk jaar opnieuw laat de familie Verhaeghe opknapwerken uitvoeren om het kasteel up to date te houden, met respect voor de authenticiteit ervan. Onlangs kreeg de hele gevel een nieuwe verflaag en werden de parketvloeren onder handen genomen.


"Het is onze verantwoordelijkheid om in ere te houden wat de familie De Villegas bijna 200 jaar geleden heeft opgebouwd" stelt Verhaeghe. "Maar net omdat een kasteel veel onderhoud en investeringen vergt, is het goed om er een dagelijkse functie aan te geven. Dankzij de inrichting van kantoren hebben elke dag tientallen mensen geniet van dit kasteel. En intussen blijft het historische karakter bewaard."


Dit voorjaar kreeg de gevel van het kasteel nog een nieuwe verflaag.

In 2015 werd het parkdomein uitgebreid met een nieuw bos van twee hectare, goed voor de aanplant van 6000 bomen. De familie Verhaeghe werkte hiervoor samen met Bosgroep Groene Corridor. Het indrukwekkende arboretum van het kasteeldomein is trouwens ook de thuis van verschillende bijenkolonies, met dank onze huisimker Dieter Telemans.


Bekijk hier de reportage van RINGtv:


Comments


bottom of page