top of page

Drogba en Kaká klaarstomen voor topfunctie in internationaal voetbal


Voor de tweede keer in drie jaar tijd werd Bart Verhaeghe door UEFA gevraagd om een gastcollege te geven voor de studenten van de Master for International Players. Geen studenten dus met een louter gezonde interesse voor voetbal, maar gewezen tópspelers en internationals die aan hun tweede carrière werken. Bart Verhaeghe gaf O’Shea, Arshavin, Drogba, Kaká en vele andere ronkende namen meer inzicht in Strategie, en koppelde de theorie aan de praktijk tijdens een casestudy van Club Brugge.


Parijs, 4 februari 2020


De Master for International Players is aan zijn derde editie toe. Het is een uniek en veelzijdig programma dat UEFA heeft uitgewerkt op maat van gewezen topvoetballers, zodat ze na het winnen van trofeeën op het veld, ook successen kunnen boeken naast het veld. Gedurende anderhalf jaar werken ze zich in in de specifieke regelgeving van de verschillende competitieformats. Ze krijgen inzicht in strategische marketing en communicatie, en leren alles over het management in en rond het stadion op wedstrijddagen. Het gastcollege van de Club Brugge-preses richtte zich op de rol en vaardigheden van een manager.Bart Verhaeghe: “Voetbal is voor velen een magische wereld, maar het is een mondiale belangrijke business geworden. Het is noodzakelijk om een voetbalclub te leiden als een ‘gewoon’ bedrijf. Niet evident, want natuurlijk zijn er wel wat verschillen. Zo word je in het voetbal elke week afgerekend in een ranking, en maakt voetbal ook veel emoties los. Daarom is het extra belangrijk om als bestuurder de focus te houden op de lange termijn, op een duurzame strategie, en je niet te laten leiden door het resultaat van de laatst gespeelde wedstrijd.”


Gewezen profvoetballers hebben heel wat capaciteiten om door te groeien naar een topfunctie in het internationale voetbal. Op het veld toonden ze al leiderschap, konden ze een wedstrijd naar hun hand zetten en hadden ze een stem in de vorming van de entourage in hun club. Hun knowhow en leiderschap op het veld zijn de ideale basis om uit te groeien tot succesvolle managers in clubs, voetbalfederaties, profliga’s enzovoort. Maar inzicht in strategie en management is cruciaal om te slagen.


“Ik ben mijn uiteenzetting dan ook begonnen met een theoretische uitleg over strategie” licht Bart Verhaeghe toe. “Daar hoort een analyse bij van de internationale voetbalmarkt. Hoe zal de voetbalindustrie evolueren? Welke trends komen er op ons af? Die analyse maak ik met behulp van Porter’s Five Forces. Je moet bovendien als club je positie kennen in die wereldwijde markt. Alleen zo kan je definiëren waar de sterktes, zwaktes en het groeipotentieel van je club liggen. Daar stem je dan het beleid op af, steeds met respect voor het DNA van de club.”


Bij de 30 aanwezige studenten zaten er ook enkele die een bijzondere band hebben met Club Brugge. Zo speelde Khalilou Fadiga van 1997 tot 2001 bij Club, en kwam niemand minder dan de Braziliaan Kaká in zijn allereerste Europese wedstrijd aan de bak tegen Club Brugge. Dat hij daar – in de slotfase nota bene - met zijn subliem doelpunt Club Brugge een koude douche bezorgde, werd hem deze week in Parijs vergeven...
Comments


bottom of page